Preskoči na sadržaj

Blog

Sunčane naočale - zašto su nezaobilazan modni dodatak ljeti ?

Od Tihomir Đuras 14 Jun 2023 0 komentara

Okrugle, avijatičarske, mačkaste, točkaste, kockaste – sunčane naočale dolaze u svim oblicima i bojama okvira te bojama stakala koje variraju od klasičnih crnih i smeđih pa sve do otkačenih ljubičastih i crvenih. Za ovaj modni komad možemo reći da se nalazi na apsolutnom vrhu stilskih must-havea. Upotpunjuju svaku kombinaciju, a modeli postoje za svaku priliku.

A sad kako nam stiže sunčano vrijeme i svi hrlimo na otvoreno, sunčane naočale naći će se na glavama i u torbicama svugdje oko nas. U gradskoj šetnji, na planinskom vrhu, u vožnji automobilom ili laganom bicikliranju. Svugdje želimo da nas naočale zaštite od te jake sunčeve svjetlosti. No, znaš li da ih valja nositi iz puno više razloga? O nekima ti čak ovisi i život.

Da da, ne pretjerujemo! Donosimo ti glavne razloge zbog kojih su sunčane naočale savršen spoj dizajna i funkcionalnosti i zašto ih trebaš nositi uvijek, a ne samo ljeti.

Štite od brojnih bolesti

Vjerojatno ti zvoni da se ne smijemo izlagati suncu između 10 i 17 sati zato što povećavamo rizik od raka kože? Da, sunčeve zrake dovode do mutacija stanica, poznatijih kao karcinom. A čak 10% raka kože javlja se u području oko očiju i na očnim kapcima! Sunčane naočale s UV zaštitom zaustavljaju te štetne zrake koje također pridonose razvoju sive mrene i pterigija oka.

Znamo da su ovi zdravstveni termini pomalo zastrašujući i/ili dosadni, no postaje li ti jasnije zašto su sunčane naočale toliko važne?

Imaj na umu i to da sunce nije jedina opasnost na otvorenom. Vjetar nosi razne čestice po zraku koje mogu završiti u tvom oku. Tamo može doći do oštećenja ili do razvoja infekcija! Iako je ovo najcrnji scenarij, ne znači da je nemoguć. S malo manje crne strane, vjetar je sam po sebi neugodan za oči i uvijek kad je vjetrovito znaš da ćeš na cesti gledati suzne oči prolaznika.

Otkanjaju umor iz glave

Vjerojatno već znaš kako te odbljesak sunca jako umara. Voda, cesta, površina automobila, zgrade, pa čak i snijeg - sve ovo reflektira sunčevu svjetlost i tvoje se oči naprežu od nelagode koju to izaziva. Znaš onaj osjećaj kada su ti oči baš nekako "teške" nakon vožnje automobilom ili biciklom, nakon nekoliko sati na plaži, nakon vožnje brodom ili čak nakon obične lagane šetnje gradom? Da - ovo predstavlja veliki problem mnogima, a naročito onima koji borave duže vrijeme za volanom (ili kormilom).

Osim što sunce na taj način izaziva umor, može dovesti i do glavobolja koje nikako nisu poželjne kad moramo biti fokusirani, a uz to su i baš naporne. Rješenje? Polarizirane sunčane naočale! Njihov posebni filter smanjuje vodoravnu refleksiju sunca i kroz njih ćeš vidjeti jasniju sliku bez neželjenog blještavila. Polarizirane su naočale nezaobilazne za sve one koji provode vrijeme na otvorenom, od vozača do moreplovaca, a s obzirom na to da danas ne moraš kupovati profesionalne i skupe naočale kako bi imao opciju polariziranosti, svoju su popularnost proširile diljem svijeta. Zašto ne bi imao bolji pogled kad ti je nadohvat ruke?

Kad moraš nositi sunčane naočale?

Ukratko? Uvijek. Dobro, osim možda po mraku. U svim drugim situacijama, sunčeve zrake su uvijek prisutne i predstavljaju gore navedene opasnosti. Zato pripazi da sunčane naočale nosiš i ljeti i zimi, i kad si na plaži i kad si na planini, u vožnji i šetnji, kad igraš odbojku i kad si na trčanju. Da, znamo da u većini tih situacija sunčane naočale zapravo predstavljaju problem, jer kad se rekreiraš ili baviš sportom ne želiš osjetiti dodatni teret na glavi.

No, zato su tu laganiji modeli naočala - naše teže svega 20-ak grama! S njima zapravo možeš zaboraviti na to da imaš naočale na glavi, a opet ćeš dobiti sve funkcionalnosti koje su ti potrebne, i UV zaštitu i polariziranost i moderan oblik koji će naglasiti tvoj stil. S druge strane, za naše modele sunčanih naočala ne moraš izdvajati puno novaca jer su im cijene u potpunosti pristupačne s obzirom na sve što dobivaš.

Dakle, i ovce i novce!

Gdje možeš pregledati naše modele?

U Ilanga webshopu, naravno! Sigurni smo da ćeš pronaći komad baš za sebe. I kad vidiš kako ti super stoje, slobodno nam pošalji fotku s Ilangicama kako bismo je objavili na našim društvenim mrežama! ☺

INSPIRIRAJ SE NAŠIM MODELIMA

BLUE MIRROR TRANSPARENT GREY BLUE MIRROR TRANSPARENT GREY
BLUE MIRROR TRANSPARENT GREY - DeepSkyBlue
unisex model okvir od laganog, fleksibilnog i izdržljivog TR90 materijala koji je poznat kao najbolji za izradu okvira  UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu...
46,00 €
46,00 €
GRADIENT PINK TRANSPARENT BROWN GRADIENT PINK TRANSPARENT BROWN
GRADIENT PINK TRANSPARENT BROWN - Pink
ženski model okvir od laganog, fleksibilnog i izdržljivog TR90 materijala koji je poznat kao najbolji za izradu okvira  UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 138 mm Duljina okvira: 142 mm Širina leće:...
46,00 €
46,00 €
Prodavač:
SMOKE SHINY BLACK
46,00 €
SMOKE SHINY BLACK SMOKE SHINY BLACK
SMOKE SHINY BLACK - Black
ženski model okvir od laganog, fleksibilnog i izdržljivog TR90 materijala koji je poznat kao najbolji za izradu okvira  UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka (nisu polarizirane) u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 147 mm Duljina okvira: 143 mm Širina...
46,00 €
46,00 €
Prodavač:
BLUE MIRROR MATTE BLACK
43,00 €
BLUE MIRROR MATTE BLACK BLUE MIRROR MATTE BLACK
BLUE MIRROR MATTE BLACK - DeepSkyBlue
unisex model okvir od laganog polikarbonata polarizirane UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 140 mm Duljina okvira: 140 mm...
43,00 €
43,00 €
Prodavač:
GREEN MIRROR SILVER
46,00 €
GREEN MIRROR SILVER GREEN MIRROR SILVER
GREEN MIRROR SILVER - Green
unisex model okvir od metala UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 130 mm Duljina okvira: 140 mm Širina leće:...
46,00 €
46,00 €

Ilanga sunčane naočale opremljene su UV400 zaštitom kako bi tvoje oči bile sigurne od štetnih UV zraka. Također su polarizirane, što smanjuje odsjaj i poboljšava vidljivost u svijetlim uvjetima. Ne samo da su funkcionalne, već su i nevjerojatno lagane, što ih čini udobnima za nošenje tijekom cijelog dana. Elegantan dizajn osigurava moderan izgled, dok udoban okvir osigurava cjelodnevnu nosivost. Bez obzira voziš li se, planinariš, skijaš ili se izležavaš na plaži, Ilanga sunčane naočale su pravi izbor!
Prijašnja objava
Sljedeća objava

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.