Preskoči na sadržaj

Blog

Skijaške naočale – kako ih odabrati i zašto ih nositi?

Od Tihomir Đuras 16 Nov 2023 0 komentara

Skijaš? Bordaš? Ili pak si amater koji se odlučio odvažiti na ovo aktivno uživanje u snježnim radostima?

Onda jednu stvar moraš znati: kvalitetne skijaške naočale su nezaobilazan dio tvoje zimske opreme. Baš kao što je to slučaj i sa sunčanim naočalama, ovaj modni i funkcionalni detalj čuva tvoje oči, glavu i još puno toga. Važno je samo da odabereš one koje odgovaraju tvom licu kako bi maksimalno iskoristio njihove prednosti.

Koje su to? Čitaj dalje i saznaj!

Štite od UV zraka

Znaš li da je na planinama zrak puno rjeđi nego na normalnim visinama? Možda ti nešto zvoni oko poteškoća planinara s osvajanjem Mount Everesta ili pobjedama bolivijske nogometne reprezentacije na domaćem terenu. E pa zato što je zrak rjeđi na većim visinama, i UV zračenje je jače, a kao što smo već pisali u prethodnom blogu, ono je izrazito štetno za tvoje oči i kožu.

Zato su tu skijaške naočale koje će štititi tvoje oči od UVA i UVB zraka, i to sa 100% učinkovitošću. Za razliku od klasičnih sunčanih naočala, one su zatvorene oko rubova, pa garantiraju zaštitu i od indirektnog sunčevog zračenja. Uz to su i puno veće, pa štite veliku površinu kože!

Štite od blještavila

Još jedna stvar s kojom ćeš se suočiti na ovim planinama prekrivenim snijegom jest snažno blještavilo. Spomenuli smo da je sunce tamo jače, pa samo zamisli koji će to biti šok za tvoje oči kad ta jaka svijetlost padne na čisti, bijeli snijeg. Naprezanje i „škiljenje“ samo umaraju oči i dovode do glavobolje, što naravno nitko ne želi na godišnjem odmoru. Ovaj je odsjaj naročito težak za one koji imaju osjetljive oči, a kod kojih će to rezultirati i ponekom suzom. Nimalo ugodno, zar ne?

Skijaške naočale s kvalitetnim lećama smanjuju to neugodno blještavilo te povećavaju kontrast slike kako bi tvoje oči savršeno vidjele ta snježna prostranstva. Naravno, valja napomenuti da dobra vidljivost smanjuje i skijaške nezgode na stazi. ☺

Čuvaju oko u glavi

Ali doslovno. Svatko tko je ikad skijao ili bordao zna da u tim aktivnostima puno toga leti po zraku. Snijeg, grančice, tu i tamo zaluta koji kamenčić. Vjerojatno nikako ne želiš da nešto od toga završi tebi u očima, zar ne? Ovo je pogotovo opasno kad dođe do padova i kolizija, a kad su oči i lice na izravnom udaru – sve ostalo zaštićeno je odjećom. Da ni ne spominjemo niske temperature na skijaškim stazama koje još bolje dolaze do izražaja kad se spuštaš velikom brzinom.

Velika površina skijaških naočala zatvara tvoje oči i lice te ih štiti od svih vanjskih utjecaja – sitnih čestica, snijega, vjetra ili vrlo niskih temperatura. A što se zadnjeg tiče, čitava površina lica ispod skijaških naočala je uvijek na ugodnoj temperaturi zato što su one u potpunosti zatvorene (pjena koja sjeda na lice sprječava zamagljivanje).

Savršeno sjedaju

Kad smo već spomenuli kolizije i padove, onda ćemo reći i da skijaške naočale uvijek ostaju na glavi. Za razliku od klasičnih sunčanih naočala, one odlično sjedaju na naše lice čak i u kombinaciji s kacigom, a elastična traka služi tome da ih uvijek drži na mjestu.

Osim što to donosi mnoge benefite za tvoje zdravlje i sigurnost (kao što si mogao zaključiti iz svega prethodno spomenutog), imat ćeš i manje muke sa stalnim poravnavanjem naočala na licu.

Kako odabrati skijaške naočale?

E sad, vjerojatno se pitaš na što trebaš pripaziti kod odabira svojih skijaških naočala. Ovdje je najvažnija točka VLT (Visual Light Transmission), odnosno postotak svjetlosti koja prolazi kroz leće. Ako sunčane naočale imaju manji postotak, onda su namijenjene sunčanom vremenu kada je potrebno blokirati svjetlost, a ako imaju veći postotak, onda su namijenjene uvjetima slabije vidljivosti. Prema tome ih možemo kategorizirati na:

-  S0 leće s najnižim stupnjem tamnjenja te najvišim VLT postotkom, savršene za noćno skijanje ili bordanje.

S1 leće s niskim stupnjem tamnjenja te visokim VLT postotkom, namijenjene lošem vremenu i uvjetima slabije vidljivosti (recimo maglovitom vremenu). Kad je oblačno ili maglovito, vjerojatno želiš dobar pogled na skijaške padine, zar ne?

-  S2 leće s umjerenim stupnjem tamnjenja. Smanjuju blještavilo sunca te pružaju dobru vidljivost i kod mjestimično oblačnog vremena.

-  S3 leće s visokim stupnjem tamnjenja te niskim VLT postotkom. Namijenjene su sunčanom vremenu te garantiraju najvišu zaštitu od UV zraka, a uz njih ćeš imati i najbolju moguću vidljivost po najjačem planinskom suncu.

-  S4 leće koje propuštaju najmanje svjetlosti, odnosno imaju najniži VLT postotak. Ako se ikad odlučiš na skijanje ili bordanje na najvišim visinama ili pak po ledenjacima, ove su leće pravi odabir!

I sad se pitaš koje leće odabirati. Skijalište koje si odabrao ponekad ima sunčano, a ponekad oblačno vrijeme. E pa ne brini, sve naše skijaške naočale dolaze s dvije leće, jednom S3 s 11% VLT, a drugom S1 s 54% VLT. Dakle, osiguran si i po oblačnom i po sunčanom vremenu, a tvoje oči će uvijek biti maksimalno zaštićene od svih štetnih utjecaja. Moramo napomenuti i da je zamjena leća jako jednostavna kako bi ti što više vremena ostalo za uživanje u zimskim radostima. :)

 

Eto, nadamo se da smo ti razjasnili zašto – ne trebaš – MORAŠ imati skijaške naočale na glavi kad se upustiš u snježnu avanturu. Ako se pitaš gdje ih pronaći, znamo odgovor: u našem webshopu! 😎

INSPIRIRAJ SE NAŠIM MODELIMA

Prodavač:
BLUE WAVES
125,00 €
BLUE WAVES BLUE WAVES
BLUE WAVES - DeepSkyBlue
unisex model UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka, jasnu sliku i žive boje (nisu polarizirane) leće ne propuštaju vjetar niti vodu - bez zamagljenih leća  lagana i brza izmjena leća magnetnom tehnologijom  u paketu dobivaš dvije leće: blue mirror - za sunčano...
125,00 €
125,00 €
Prodavač:
GREEN MIRROR YELLOW TORTOISE
29,00 €
14,50 €
GREEN MIRROR YELLOW TORTOISE GREEN MIRROR YELLOW TORTOISE
GREEN MIRROR YELLOW TORTOISE - Green
Model je na završnoj rasprodaji i povrat nakon kupnje nije moguć. unisex model okvir od laganog polikarbonata polarizirane UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu...
14,50 €
29,00 €
14,50 €
Uštedi 14,50 €
Prodavač:
GREY WAVES
125,00 €
GREY WAVES GREY WAVES
GREY WAVES - Grey
unisex model UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka, jasnu sliku i žive boje (nisu polarizirane) leće ne propuštaju vjetar niti vodu - bez zamagljenih leća  lagana i brza izmjena leća magnetnom tehnologijom  u paketu dobivaš dvije leće: grey mirror - za sunčano...
125,00 €
125,00 €
Prodavač:
SMOKE GOLD
46,00 €
SMOKE GOLD SMOKE GOLD
SMOKE GOLD - Black
unisex model okvir od metala UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 130 mm Duljina okvira: 140 mm Širina leće:...
46,00 €
46,00 €
Prodavač:
SMOKE MATTE BLACK
43,00 €
SMOKE MATTE BLACK SMOKE MATTE BLACK
SMOKE MATTE BLACK - Black
unisex model okvir od laganog polikarbonata polarizirane UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka polarizirane leće koje pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja sunca i prirodniji kontrast boja u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 140 mm Duljina okvira: 140 mm...
43,00 €
43,00 €
Prodavač:
BROWN YELLOW TORTOISE
46,00 €
BROWN YELLOW TORTOISE BROWN YELLOW TORTOISE
BROWN YELLOW TORTOISE - SaddleBrown
ženski model okvir od laganog, fleksibilnog i izdržljivog TR90 materijala koji je poznat kao najbolji za izradu okvira  UV400 leće za najbolju zaštitu očiju od sunčevih zraka (nisu polarizirane) u paketu dobivaš zaštitnu vrećicu od mikrofibre Širina okvira: 147 mm Duljina okvira: 143 mm Širina...
46,00 €
46,00 €

Ilanga sunčane naočale opremljene su UV400 zaštitom kako bi tvoje oči bile sigurne od štetnih UV zraka. Također su polarizirane, što smanjuje odsjaj i poboljšava vidljivost u svijetlim uvjetima. Ne samo da su funkcionalne, već su i nevjerojatno lagane, što ih čini udobnima za nošenje tijekom cijelog dana. Elegantan dizajn osigurava moderan izgled, dok udoban okvir osigurava cjelodnevnu nosivost. Bez obzira voziš li se, planinariš, skijaš ili se izležavaš na plaži, Ilanga sunčane naočale su pravi izbor!
Prijašnja objava
Sljedeća objava

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.